Polska Kuchnia Baroku słynęła z tego iż dodawano duże ilości przypraw do każdej potrawy. Nie oszczędzano również pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej, kminku, a nawet bardzo drogiego szafranu. Smaki pikantne, słodkie oraz kwaśne mieszano ze sobą. W taki sposób przyprawiano mięso, ryby, warzywa, a także dania mleczne. Stanisław Czerniecki stworzył pierwszą książkę kucharską w Polsce w 1682 r.
W czasie spotkań Szkolnej Ligi Historycznej przygotowaliśmy jabłka nadziewane miodem, powidłami i doprawione cynamonem. Zapewne takimi specjałami zajadała się niejedna przedstawicielka płci pięknej w okresie baroku.
W czasie spotkań Szkolnej Ligi Historycznej przygotowaliśmy jabłka nadziewane miodem, powidłami i doprawione cynamonem. Zapewne takimi specjałami zajadała się niejedna przedstawicielka płci pięknej w okresie baroku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz